Over drukte, inspiratie en irritaties

Over drukte, inspiratie en irritaties

Over drukte, inspiratie en irritaties

 

Alweer een tijdje geleden ontving ik een mail van ADHDpositief met de vraag of ik even een nieuwe blog wilde aanleveren. Instant reactie bij mij: “Ja! Leuk! Doen! Beviel goed vorige keer :-)”
Een paar seconden later ben ik deze reactie helaas alweer vergeten en is deze omgeslagen in een gevoel van “aargh, hoe moet ik dat in mijn schema proppen?” Er bekruipt me een beklemmend gevoel. Iets dat ik vaker heb, bijvoorbeeld als er ineens deadlines zijn.

Drukte

Op mijn werk is het zo druk dat ik een aantal weken terug richting een burn out dreigde te gaan en ook thuis is het erg hectisch. Door verbouwen en verhuizen (en daarin te veel controle willen hebben) kom ik thuis niet echt (of echt niet…?) tot rust. Rustig op de bank zitten terwijl er nog klusjes liggen die gedaan moeten worden? Niet echt mijn sterkste kant….

Daarnaast heb ik ook nog vaste sportavonden (die ik door alle drukte al vaak heb moeten afzeggen omdat ik er geen energie meer voor had) en heb ik tussendoor nog even een cursus chathulpverlening gedaan en een stijldans-choreografie in elkaar gedraaid. Of dat slim was om erbij te pakken? Op het moment dat ik me inschreef voor die cursus was ik nog niet zo druk, ik dacht dat ik het er wel even bij kon doen. Leerpuntje dus: iets beter vooruit kijken…. Dan had ik in kunnen schatten dat het drukker zou worden omdat er een verhuizing aan zat te komen.
De keus voor die choreografie heb ik echter bewust gemaakt, wetende dat ik het druk had en het me stress zou opleveren. Qua energieverdeling was dat dus niet slim, maar de trots en het goede gevoel dat het opgeleverd heeft — ik heb 18 dansers in het plaatselijke theater mijn ideeën zien uitvoeren 😀 — leveren ook heel veel voldoening op.

Als ik dan een keer een vrije avond heb dan zoek ik het op het moment dus niet echt om een blog te schrijven. Helaas, want ik vind het wel heel leuk om mijn ideeën van me af te schrijven en de reacties hierop te lezen. Bovendien komt inspiratie bij mij niet op commando. Meestal schrijf ik blogs over bijvoorbeeld vergelijkingen omdat ik het leuk vind om structuur en overzichten te maken (zoals het artikel met daarin een vergelijking van alle verzekeringen die de GVS eigen bijdrage van ADHD-medicatie vergoeden). Op dit moment is er echter geen onderwerp waarop ik dit kan toepassen.

Inspiratie

Dan volgt een tweede mail van ADHD positief. “Ohja, die blog”, wederom schiet ik instant in de stress omdat er nu een deadline aan vast zit. Ik heb net vakantie terwijl ik het lees en ik wilde nu eigenlijk rustig op vakantie gaan en loskomen van alle stress van Nederland. Deadlines verkrampen me en ze geven me stress. Ik blijf over de mail nadenken. Maarja, die inspiratie blijft ver te zoeken.

En dan zit ik met mijn vriend op de bank in ons hotel in Spanje. Moe van de reis en alle prikkels. Ik voel irritatie en reageer geërgerd, maar kan aan mijn vriend niet goed uitleggen waardoor en hoe dat dan werkt. Ineens heb ik het: inspiratie….!

Ik trek mezelf even terug in de rust van de slaapkamer en begin te schrijven, met deze blog als resultaat. “Je schrijft veel” zegt mijn vriend. Tja, nu zit er ineens van alles in mijn hoofd.

Irritatie

Irritatie wordt bij mij over het algemeen veroorzaakt door moeheid, overprikkeling en drukte. Maar kan bijvoorbeeld ook aangewakkerd worden doordat iets niet goed wil lukken of niet helemaal loopt zoals bedacht, door (te) veel geluiden of rommel om me heen of door mensen in mijn omgeving. Ik kan er bijvoorbeeld soms niet goed tegen als mensen niet snel genoeg to the point komen — ik denk sneller dan gemiddeld geloof ik —  of niet daadwerkelijk luisteren naar wat je zegt. Ook van situaties waarin iets onrechtvaardig is of waarin ik niet goed begrepen wordt kan ik geïrriteerd raken. En de irritatie kan zelfs veroorzaakt worden door zoiets simpels als bijvoorbeeld een naadje van een sok die niet lekker zit. Gelukkig zijn deze situaties niet altijd van toepassing, meestal komen deze bovenop de eerstgenoemde oorzaken: moeheid, overprikkeling en/of drukte.

Maar goed, ik wijk af. Startpunt van de inspiratie was de irritatie, maar vooral het niet goed kunnen uitleggen waarom ik zo geërgerd reageer. Kan ik dat eigenlijk wel uitleggen? Hoe verklaar ik dat ik even niet tegen een lief bedoelde aanraking van mijn vriend kan? Als ik dan geërgerd reageer voel ik me meteen schuldig en ook hiervan raak ik geïrriteerd. Hmmpf, cirkel….

Aan de andere kant betekent het gewoon dat ik even overprikkeld ben, mijn emmer zit even vol en nieuwe prikkels, hoe lief of leuk ook, passen er dan niet meer bij. De afgelopen periode heb ik helaas veel van die situaties gehad. Te verklaren door alle drukte die er op dit moment is in mijn leven en dus in mijn hoofd. Maar voor de andere partij mogelijk niet altijd goed te begrijpen of verklaren, zeker als zij mij en mijn impulsiviteit nog niet goed kennen. Liever gebruik ik die drukte of mijn AD(H)D niet als excuus. Ook ik moet leren om tot 10 (of 20, of 30, of…..) te tellen als iets me irriteert, alvorens ik reageer.

Die reacties zijn namelijk datgene waar ik naderhand niet met een positief gevoel op terug kijk. Ik reageer bijvoorbeeld boos, geïrriteerd, soms emotioneel en vaak abrupt. De ander ziet dat meestal niet aankomen, zeker als de reactie heftiger is dan gemiddeld. Het komt voor de ander dan dus eigenlijk uit de lucht vallen. Dit veroorzaakt dan weer onbegrip bij de ander, waardoor ik me niet begrepen voel (voor de oplettende lezer: dat was een veroorzaker van irritatie, weer een nieuwe cirkel…).

Rust

Mijn vriend zegt dan meestal dat ik niet zo negatief moet denken. Heerlijk, hoe iemand je zo kan steunen op een punt dat je bij jezelf als negatief beschouwt. Natuurlijk vindt hij mijn reacties niet altijd prettig, maar hij kan mijn humeurige reacties zo enorm goed handelen 🙂 Bovendien vind ik het bewonderenswaardig dat iemand ziet dat het bij mij vol zit en me dan gewoon even laat of juist een extra knuffel geeft 😀

Terwijl ik dit aan het schrijven ben verdwijnt mijn irritatie weer. Even rust en mijn hoofd leeg maken was vandaag blijkbaar voldoende 🙂

 


Advertentie 

2 Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

achttien − 10 =