Review: Fidget Cube – Friemelkubus

Review: Fidget Cube – Friemelkubus

Review: Fidget Cube – Friemelkubus

Wat is een Fidget Cube?

Fidget CubeDe Fidget Cube, of in het Nederlands friemelkubus, is een fidget toy. Zie mijn blogartikel over fidget toys voor meer uitleg over fidget toys in het algemeen.

De originele Fidget Cube is in 2016 ontworpen door Antsy Labs na een  crowdfunding-actie op Kickstarter.  Het doel van de actie was om 15.000 dollar op te halen. Uiteindelijk is er 6,5 miljoen dollar opgehaald….. Een zeer succesvolle crowdfunding-actie dus!

Inmiddels zijn er veel fabrikanten die ook (veelal goedkopere) friemelkubussen verkopen, maar het handelsmerk/ trademark ligt bij Antsy Labs. Wat ik heb begrepen is dat de nagemaakte kubussen van mindere kwaliteit zijn dan de Fidget Cube van Antsy Labs. Ik heb de andere varianten zelf niet, dus ik kan geen uitspraken doen over deze kwaliteitsverschillen.

Ik heb mijn Fidget Cube gekocht via bol.com omdat ik graag de originele variant wilde uitproberen.

Verpakking

De Fidget Cube is verpakt in een plastic doosje waarbij de onderkant dezelfde kleurstijl heeft als de kleur van de kubus die erin zit. De bovenkant is doorschijnend, zodat je de kubus al kunt zien. De kubus zelf ligt op een kartonnetje met daarop een aantal steekwoorden die de functies van de kubus aangeven. Persoonlijk vind ik de verpakking wat goedkoop over komen. Maar, wie kijkt er nog naar een verpakking als de inhoud er al uit is? Bovendien, ik denk dat je beter kunt betalen voor de inhoud en niet voor de verpakking 🙂

Specificaties

Fidget Cube zijdes © www.rainbows-and-unicorns.nl

 • Materiaal: kunststof/ plastic
 • Gewicht: 35 gram
 • Maat: iets groter dan 3cm per zijde
 • Zijdes van de Fidget Cube

  Fidget Cube zijdes © www.rainbows-and-unicorns.nl
  Click/ klikken

  Op deze zijdes bevinden zich 5 knopjes. Twee van de buitenste knopjes klikken hoorbaar, de twee andere buitenste knopjes klikken 'in stilte'. Het middelste knopje klikt ook hoorbaar, maar net minder hard dan de buitenste. Naast het andere geluid geven de verschillende knopjes ook een andere 'klikervaring'.

  Fidget Cube zijdes © www.rainbows-and-unicorns.nl
  Glide/ glijden

  Op deze zijde bevindt zich één grotere ronde knop die je kunt bewegen als een soort joystick. Het knopje is wat glad en beweegt stroef. Afhankelijk van welk deel van je vinger je gebruikt heb je hier in meer of mindere mate last van. Ik vind deze zijde wat minder prettig om te gebruiken.

  Fidget Cube zijdes © www.rainbows-and-unicorns.nl
  Flip/ schakelen

  Deze zijde heeft één schakelaar. Als je deze rustig beweegt dan maakt deze geen klik-geluid. Als je deze echter sneller beweegt, dan maakt hij wel een duidelijk hoorbaar klik-geluid. Dit geluid is beter hoorbaar dan de klik-geluiden van de 'click'-zijde. Het zou dus storend kunnen zijn voor je omgeving.

  Fidget Cube zijdes © www.rainbows-and-unicorns.nl
  Breathe/ ademhalen

  Deze zijde bestaat uit een ovaalvormig 'holletje'. Volgens de makers is deze geïnspireerd op de traditionele 'worry stones' ('zorgenstenen'), die gebruikt worden om angsten/zorgen te verminderen wanneer eroverheen gewreven wordt. Ik heb niet zoveel met deze zijde., maar dat is persoonlijk natuurlijk.

  Fidget Cube zijdes © www.rainbows-and-unicorns.nl
  Roll/ rollen

  Deze zijde heeft drie tandwieltjes en een balletje. Net als de tandwieltjes kun je het balletje ronddraaien, maar je kunt er ook op klikken. Ik vind de tandwieltjes prettig draaien omdat deze gekarteld zijn. Ook het balletje bevalt me wel . Mijn vriend vindt deze zijde echter juist het minst prettig.

  Fidget Cube zijdes © www.rainbows-and-unicorns.nl
  Spin/ draaien

  Deze zijde, die bestaat uit een ronddraaiend knopje met een heel klein hobbeltje erop, heeft wat oefening nodig. Tijdens het draaien voel je kleine klikjes. Toen ik eenmaal door had hoe ik deze prettig kon draaien begon ik deze zijde meer te waarderen.
  Op het knopje staat overigens het logo en het merk Antsy Labs. Kun je even checken of je daadwerkelijk een origineel in handen hebt 😉

  Review

  Het gebruiken van de Fidget Cube heeft even een periode van wennen nodig. Toen ik hem voor de eerste keer in mijn handen had vond ik hem net te klein voor één hand. Hierdoor zijn bepaalde zijdes niet handig te gebruiken. Naarmate je de kubus vaker gebruikt gaat dit wel wennen omdat je hem anders gaat vasthouden en de zijdes gaat gebruiken die bij je passen. Het grote voordeel van de Fidget Cube is dus mijns inziens dat hij zes zijdes heeft met verschillende fidget-opties. Hierdoor is de kans groot dat hij wel minstens één zijde heeft die bij jou past.

  Voor mij staan de roll- en de click-zijde respectievelijk op nummer 1 en 2. Mijn vriend vindt het geloof ik wat moeilijker om zijn voorkeur te bepalen, maar de zijde die voor mij op nummer 1 staat, staat bij hem juist op de laatste plaats 😉

  Nadeel vind ik dat er meerdere knopjes op de Fidget Cube zitten die (in meer of mindere mate) geluid maken, waardoor deze mij juist uit mijn concentratie halen en me soms zelfs irriteren. Als iemand in mijn omgeving de kubus gebruikt dan haalt mij dit dus uit mijn concentratie.

  Aankoop en accessoires

  • De Fidget Cube is in Nederland in verschillende kleuren te koop via bol.com.
  • Er zijn via bol.com ook Fidget Cubes met superhelden thema’s te koop, zoals Superman, Wonder Woman en Captain America 🙂
  • Antsy Labs heeft een siliconen omhulsel (de ‘Prism’) ontwikkeld, speciaal voor de Fidget Cube. Deze is, voor zover ik kan vinden, nog niet in Nederland te koop.
  • Tenslotte heeft Antsy Labs nog een Fidget Cube Collectibles serie uitgebracht met daarin onder andere Baby Groot, Star Lord en Thor. Ook deze heb ik nog niet in Nederland te koop gezien, maar enkel via de website van Antsy Labs zelf.
  Fidget Cube Collectibles serie van Antsy Labs
  Collectibles serie van Antsy Labs

   

  Cube Prism van Antsy Labs
  Cube Prism van Antsy Labs

  Niet originele varianten

  Voor een overzicht van varianten op de Fidget Cube verwijs ik je naar het onderdeel hierover in het overzicht van fidget toys op deze blog. Je vindt hier bijvoorbeeld de 12 zijdige friemelkubus, de finger cube, de dobbelsteen spinner en de infinity cube.

  Advertentie

  Geef een reactie

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

  drie × 4 =