'The story of my life with ADHD'

Fidget Toys/ Friemelspeelgoed

Overzicht van fidget toys/ friemelspeelgoed.

Deze pagina geeft een helder overzicht van alle op deze blog genoemde fidget toys/ friemelspeelgoed voor volwassenen. Deze blog is oorspronkelijk gericht op volwassenen met ADHD, maar de fidget toys zijn natuurlijk ook geschikt voor mensen met autisme, of mensen die het gewoonweg prettig vinden om ergens mee te ‘friemelen’ terwijl ze bijvoorbeeld achter de computer werken.

Het eerste artikel dat ik schreef over fidget toys/ friemelspeelgoed geeft wat meer uitleg over fidget toys in het algemeen en de reden waarom mensen graag fidget toys gebruiken.
Het tweede artikel dat ik schreef over fidget toys/ friemelspeelgoed bevatte te veel dezelfde content als de huidige pagina. Daarom is besloten om dit tweede artikel permanent naar de huidige pagina door te laten sturen.

De fidget toys in onderstaand overzicht zijn onderverdeeld in de volgende categorieën (‘spring’ meteen naar betreffende categorie door erop te klikken):

Laatste update: januari 2020. Ik probeer alles zo goed mogelijk up to date te houden, maar het kan helaas voorkomen dat een artikel niet meer te verkrijgen is op de pagina waar ik naar verwijs.

Onderstaande afbeeldingen zijn niet mijn eigendom, deze komen van de website van de winkels waar de producten te koop zijn. Links die bij het product vermeld staan gaan ook naar deze websites.

Fidget Gadgets

Een verzameling van mijns inziens zeer volwassen fidget toys, omdat deze er niet uitzien als speelgoed, maar als gadgets..

Moondrop

Moondrop

De Moondrop bootst de zwaartekracht op de maan na. Het bestaat uit een staafje met een 'anti-zwaartekracht-glijder' (de slider). Je kunt deze slider heen en weer schuiven, maar je kunt ook de hele staaf flippen en draaien in je handen.

Fidget Thinket

Thinket

De Thinket® is een metalen ‘slider’ in een buis (de ‘handle’) die samen gehouden wordt door een sterke magneet. Je kunt op deze staaf drukken, net als op een pen, maar dit maakt geen klikkend geluid zodat je in stilte kunt 'friemelen'.

Cubebot Robot Puzzel

Cubebot Robot Puzzel

De Cubebot Robot Puzzel van Areaware is gemaakt van een stevig houten frame en elastieken spieren. Hij kan hierdoor vele verschillende posities aannemen.
De Cubebot staat denk ik erg leuk als gadget op je bureau 😀

Ugears fidget sleutelhangers

Ugears Fidget Sleutelhangers

De Fidget Sleutelhangers van Ugears zijn te verkrijgen in een set van vier kleine miniatuurmodellen met elk meerdere houten onderdelen. De sleutelhangers zijn volgens de verkoper "te gebruiken als sleutelhangers maar ook als fidgets. Het draaien van de beweegbare tandwieltjes kan ontspannend werken en geeft je iets om bezig te zijn."

Spinning Wheel

Spinning Wheel

Dit wieltje kan draaien terwijl deze in de houder staat, maar kan ook los daarvan als spinner gebruikt worden.
Helaas kan ik deze inmiddels niet meer terugvinden in een (Nederlandse) webwinkel....

fidget magneten

Fidget magneten

Met deze sterke magneetstenen, gemaakt van hematite kristallen, kun je lekker friemelen. Volgens de website waar ze te koop zijn maken ze een ratelend geluid.

Neocubes

Magnetische Kubus/ Neocubes

Met deze set van magneetjes kun je allerlei verschillende figuren maken. Naar wat ik heb begrepen zijn ze niet storend voor je omgeving 😉

Fidget Cubes/ Friemelkubussen

Een verzameling van kubussen in allerlei verschillende versies, die allemaal dienst doen als fidget toy, maar er toch (enigszins) volwassen uitzien.

Fidget Cube

Fidget Cube/ Friemelkubus

De Fidget Cube is een 3,3cm grote kubus met zes unieke kanten, met verschillende functies. Hij heeft o.a. een knopje, balletje en draaischijfje. Klik hier voor mijn uitgebreide review van de Fidget Cube.

10 en 12 zijdige friemelkubus

10- en 12-zijdige Fidget Cube

Varianten op de 6-zijdige friemelkubus zijn de 10-zijdige friemelkubus en de 12-zijdige friemelkubus. Deze kubussen zijn beiden voorzien van verschillende knopjes, tandwieltjes en draaischijfjes. Ook hebben ze beiden een joystickje.

Fidget Cube Superheld

Superhelden Fidget Cube

De Fidget Cube in superhelden designs, zoals superman en wonder woman. Niet echt volwassen, maar ik vind ze wel grappig 🙂

Fidget Finger Cube

Finger Cube

De Finger Cube is een versimpelde variant van de Fidget Cube. Hij heeft o.a. knopjes, een draaischijfje en een schakelaar.

Fidget Rubiks Cube

Rubik's Cube

Wie kent de Rubik's Cube nou niet? Doordat deze alle kanten op gedraaid kan worden is het mijns inziens een prima fidget toy voor volwassenen 🙂

Rubiks Cube mini

Rubik's Cube Sleutelhanger

Een volledig functionerende Rubik's Cube, maar dan in kleiner formaat 🙂 Je kunt deze dus gemakkelijker overal mee naartoe nemen.

Dobbelsteen Fidget Spinner

Dobbelsteen Spinner Kleur

Deze dobbelsteen spinner is een variant op de spinner. Het is een dobbelsteen die je tussen je vingers door kunt laten draaien.
Helaas kan ik deze inmiddels niet meer terugvinden in een (Nederlandse) webwinkel....

Fidget Toy dobbelsteen spinner RVS

Dobbelsteen Spinner RVS

Deze dobbelsteen spinner is een variant op de spinner. Het is een dobbelsteen die je tussen je vingers door kunt laten draaien.
Helaas kan ik deze inmiddels niet meer terugvinden in een (Nederlandse) webwinkel....

Fidget metalen infinity cube

Infinity Cube

De Infinity Cube bestaat uit 8 kubussen die met elkaar verbonden zitten. Je kunt ze verschillende kanten op bewegen.

Fidget Spinner Cube

Spinner Cube

Een variant op de Fidget Cube is de Spinner Cube, ofwel de Gyro Kubus. Dit is een kubus met daarin een deel dat kan draaien.

Xiaomi Mitu Fidget Cube

Xiaomi Mitu Kubus

Een kleine kubus die bestaat uit meerdere kleine kubusjes die met elkaar verbonden zitten met schakels.

Fidget Mirror Blocks Puzzle

Mirror Blocks Puzzle

Een alternatief voor de Rubik's Cube. Bestaat uit verschillende maten blokjes in plaats van gelijke kubussen.

Cube Ring van Banggood.com

Cube Ring

De Cube Ring is een soort friemelkubus, maar dan in ringvorm, zodat je vinger er doorheen gestoken kan worden. Hij is met 5,3cm bij 3,2cm een stukje groter dan de Fidget Cube.

Advertentie
Cadeauwinkel

Fidget Pennen

Een verzameling van pennen met een fidget-‘functie’. Mijns inziens volwassen fidget toys omdat ze er bijna allemaal meer als pen uitzien dan als fidget toy.

Fidget Thinkinkpen

Think Ink Pen

Buigbare pen met zes neodymium kogelmagneten die op verschillende plekken los- of vastgemaakt kunnen worden.

Fidget PolarPen

Polar Pen

Bestaat uit 13 neodymium magneten, om de pen mee in te korten of om mee te spelen.

Fidget Thumbsup Friemelpen

Thumbs Up Friemel Pen

Een combinatie tussen een pen en een friemelkubus. Je kunt hem o.a. gebruiken om mee te klikken en draaien.

Thinkinpen/ Gyropen

Gyro Pen

Deze pen is een fidget toy vermomd als pen (of andersom....). Hij is namelijk als spinner en als pen te gebruiken.

Fidget Fidgipen

Fidgi Pen

Een erg discrete fidget toy omdat hij er daadwerkelijk meer uitziet als een pen dan als een fidget toy. Hij heeft meerdere fidget-functies, waaronder een flip clip (veertje aan de achterkant), click switch (knopje aan de zijkant) en een rolling ball (aan de zijkant).

Fidget Flipper

Fidget Flipper

De Fidget Flipper van Fidgetry kun je over een gewone pen heen schuiven. Vervolgens kun je Flipper heen en weer klikken of rollen.
Werkt ook prima los van een pen 😉

Fidget Pencil Topper

Fidget Pencil Topper

Ook de Fidget Pencil Topper kun je over een gewone pen heen schuiven. Vervolgens kun je de moer heen en weer draaien over het schroefdraad. Ziet er niet 100% volwassen uit, maar lijkt me wel een effectieve fidget toy.

Fidget Sieraden

Een verzameling van fidget toys die er uitzien als volwassen sieraden, maar wel goed kunnen voldoen aan je fidget-behoefte.

Fidget Spinner Ring van Stimtastic

Spinner Ring

De Spinner Ring (origineel van Stimtastic) bestaat uit twee delen, welke om elkaar heen kunnen draaien.

Fidget Necklace van Stimtastic

Concentric Circles Necklace

De Concentric Circles Necklace is een ketting die bestaat uit een aantal kralen die los van elkaar kunnen draaien.

Gear Ring van Kinekt Design

Gear Ring

De Gear Ring® van Kinekt Design is een ring gemaakt van mat roestvrij staal. In de ring bevinden zich tandwieltjes die je rond kunt draaien in de buitenrand.

Gear Necklace van Kinekt Design

Gear Necklace

De Gear Necklace® is een geborsteld roestvrij stalen hanger. Hierin bevinden zich drie tandwieltjes, die je kunt bewegen door de ketting erdoor te trekken.

Fidget Art Bracelet

Art Bracelet

Een met elastiekkoord verbonden metalen armband, waarvan meerdere verschillende kubussen gemaakt kunnen worden.

Mobii Ring Pendant

Infinity Möbii Ring Pendant

De Infinity Möbii® Ring Pendant is een eenvoudige roestvrij stalen hanger aan een leren ketting. Elke ring in elke cirkel overlapt alle andere ringen in die cirkel. De losse ringen staan veel fidget-bewegingen toe.

Vinci Ring

Vinci Ring

De Vinci Ring, ontworpen door Hadley Graham, bestaat uit twee ringen die machinaal gedrukt zijn rondom achtenvijftig lagerkogels. Hierdoor kun je de ringen om elkaar heen laten spinnen. De Vinci Ring is er maar in één maat omdat hij niet echt is ontworpen om als ring te dragen. De ontwerper draagt hem bijvoorbeeld bij zich aan een koord om haar nek.

Advertentie

Overige Fidget Toys

Een verzameling van fidget toys die niet bij een van bovenstaande categorieën passen. Een deel hiervan oogt niet extreem volwassen, maar staat in de lijst om andere redenen, bijvoorbeeld omdat ze gewoon grappig zijn 😉

Fidget Tangle

Tangle

De Tangle (letterlijk vertaald: wirwar) is al wat langer bekend. Hij bestaat uit een reeks aaneengesloten rond gevormde schakels die je op elke verbinding kunt draaien of losmaken. Er zijn verschillende varianten, waarbij er verschil zit in het gebruikte materiaal. Een schakel kan bijvoorbeeld glad en hard zijn, of juist geribbeld en zacht. Dit zorgt voor verschillende tactiele prikkels.

Metalen Fidget Toy

Metalen Fidget Toys

Fidgetland heeft een aantal metalen fidget toys ontwikkeld, gemaakt van ringen en fietsketting-schakels. Ze hebben allemaal een andere naam en variëren in gewicht, maat en materialen. Twee voorbeelden zijn de Stephie (heeft een siliconen bandje rondom de schakels, waardoor deze stiller maar stroever beweegt) en de Ninny (heeft vier siliconen ringen in elke centrale schakel, waardoor ze goed rollen).

Magnetische Orbit Spinner

Magnetische Orbit Spinner

De orbit spinner bestaat uit een chroomstalen schijf (orbit) en een chroomstaalballetje. Je kunt de stalen bal aan de zijkant van de schijf zetten en de magneet houdt de bal op zijn plaats terwijl je hem rond de schijf beweegt.
Je kunt de orbit spinner in verschillende kleuren verkrijgen via onderstaande knop.

Vortecon

Vortecon

De Vortecon (klik hier voor de originele versie) is een kinetische fidget toy. Hij creëert een optische illusie als je deze spint: je zet hem op je bureau, draait er simpelweg aan en onthult vervolgens het effect van een continu draaiende helix.
Mijns inziens staat deze zeer volwassen op je bureau 🙂

Bolvormige Vortecon van AliExpress

Vortecon - bolvormig

Eigenlijk bijna hetzelfde als de vorige Vortecon, maar deze is volledig bolvormig.
Helaas kan ik deze inmiddels niet meer terugvinden in een (Nederlandse) webwinkel....

Steel Lynx Mobii Sleutelhanger

Möbii Sleutelhanger

De Möbii® sleutelhanger van Steel Lynx bestaat uit gladde roestvrijstalen en koperen ringen, die je om elkaar heen kunt draaien. Dit is een discrete fidget toy omdat hij 'vermomd' is als sleutelhanger 😉

Mobii Fidget Ball

Möbii / Fidget Ball

De Möbii van Steel Lynx is een kleine, lichtgewicht fidget toy. De samengevoegde ringen kunnen roteren.
Omdat de Möbii maar 2,5cm groot is past hij gemakkelijk onopvallend in je broekzak.

voetbal fidget

Balvormige Fidget-Spinner

Deze balvormige fidget-spinner kan worden rondgedraaid door deze aan twee kanten vast te houden. Beschikbaar in twee verschillende kleur-varianten via onderstaande knop.
Helaas kan ik deze inmiddels niet meer terugvinden in een (Nederlandse) webwinkel....

Eni puzzel

Eni puzzel

De Eni-puzzel is mijns inziens een puzzel en fidget toy in één. Het is net een Rubik's Cube, maar doordat je er eindeloos mee kunt draaien werkt hij ook als fidget toy.
Helaas kan ik deze inmiddels niet meer terugvinden in een (Nederlandse) webwinkel....

Fidget OSM

OSM Toy

OSM staat voor 'Object for Spatial Manipulation'. Elke OSM is gemaakt van zes identieke schijven die uit elkaar kunnen. Hierdoor is het ook mogelijk om meerdere sets te gebruiken om langere kettingen en cirkels te maken.

Roller Bike Chain Gearbest

Roller Bike Chain

De Roller Chain bestaat uit zes schakels met siliconen banden ertussen. Deze kun je om je vingers heen rollen. Er zijn verschillende versies te koop, waaronder andere maten en kleuren.

toetsenbord klik fidget

Toetsenbord sleutelhanger

Fidget sleutelhanger in de vorm van een toetsenbord-knopje. Hij geeft licht en je kunt er mee klikken.

Fidget Sleutelhanger

Fingertip Gyro Sleutelhanger

Fidget sleutelhanger, verkrijgbaar in verschillende kleuren. Heeft een aantal knopjes, draaischijfje en een balletje.
Helaas kan ik deze inmiddels niet meer terugvinden in een (Nederlandse) webwinkel....​

Iphone hoesje

Fidget Iphone hoesje

Super handig natuurlijk als een fidget toy gekoppeld is aan iets wat je altijd bij je hebt 🙂 Dit smartphonehoesje (helaas alleen nog gevonden voor Iphone) heeft verschillende fidget functies, zoals knopjes en een draaischijfje.

Fidget Chinese ballen

Chinese ballen/ Meridiaankogels

Twee verzwaarde ballen die je in je hand om elkaar heen kunt draaien. Ze horen mijns inziens zeker bij de fidget toys, echter maken ze meestal geluid, waardoor je omgeving er misschien last van heeft.

Jammer Stick

'The Jammer' Fidget Stick

Een houten stokje, geïnspireerd door een oud Japans vaardigheidsspel. Klik hier voor een filmpje met uitleg over de mogelijkheden van de Jammer.

Mega Twiddle

Mega Twiddle

De Twiddle bestaat uit 175, verwisselbare stukjes welke je kunt vormen, uit elkaar kunt halen of juist aan elkaar kunt klikken in oneindig veel manieren.

Begleri

Begleri

De Begleri bestaat uit een koord of ketting met een of meer kralen aan beide kanten. Hierdoor kun je ze bijvoorbeeld om je vingers heen draaien. Een aangepaste versie is de Thumb Chucks, te koop via onderstaande knop. Persoonlijk vind ik de Begleri een stuk volwassener omdat deze bestaat uit stijlvollere materialen dan de kleurrijke Thumb Chucks.

Advertentie

2 Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

15 − 2 =