Fidget toys/ friemel-speelgoed voor volwassenen, deel 1

Fidget toys/ friemel-speelgoed voor volwassenen, deel 1

Fidget toys voor volwassenen, deel 1

Eerst even dit...

EenĀ overzicht van alle fidget toys die in onderstaand artikel genoemd worden, met een aanvulling hierop, is te vinden op een andere pagina. Deze andere pagina, die je hier kunt vinden, probeer ik up to date te houden. Onderstaande informatie (met name de links) kan dus verouderd zijn.

Aanleiding

Een tijdje geleden had ik overleg met een aantal collega’s van mijn wijkteam. Het ging over een kind met ADHD en autisme en het profijt dat hij had bij het gebruik van fidget toys/ friemelspeelgoed. Mijn collega gooide me een Tangle toe en de rest van de vergadering heb ik het ding niet meer losgelaten šŸ˜‰
Al spelende met de Tangle merkte ik dat ik me beter kon concentreren op het gesprek.Ā Ik heb er meteen een voor mezelf besteld, maar die ligt al een poosje werkloos in een lade…. De reden hiervoor is waarschijnlijk dat ik deze thuis minder nodig heb dan op mijn werk. Een mogelijke extra reden kan zijn dat het niet zo ‘volwassen’ oogt om met een Tangle te zitten spelen. Daarom ben ik gaan kijken naar alternatieven. Resultaat was een wirwar aan verschillende mogelijkheden. Reden voor mij om maar weer eens een overzichtje te maken šŸ˜€

Eerst even een algemene uitleg over fidget toys/ friemelspeelgoed

Een Tangle is een fidget toy. Maar wat is een fidget toy (ook wel fidget widget genoemd) nou eigenlijk?

Bij het woord fidget denkt iedereen tegenwoordig meteen aan deĀ fidget spinner. Maar het is veel meer dan dat.Ā Google TranslateĀ geeft mij als vertaling voor fidget o.a. friemelen, drukte of onrust. De definitie van fidget is volgens Google Translate het maken van snelle, kleine bewegingen (met name van de handen en voeten) veroorzaakt door zenuwachtigheid, nervositeit of ongeduld.
Oke, vrij vertaald is een fidget toy dus speelgoed om mee te friemelen: friemel-speelgoed. Het is een manier om te voldoen aan de fidget-behoefte die mensen kunnen hebben.

Over het algemeen hebben alle fidget toys dezelfde doelen, zoals:
 • verminderen van spanning en stress
 • verbeteren van de concentratie en focus
 • betere verwerking van informatie
 • bewegingsonrust verminderen of juist helpen om alert te blijven
 • verbeteren van de fijne motoriek

Een zoektocht op Google levert allerlei verschillende soorten fidget toys op. Grotendeels op websites gericht op kinderen met bijvoorbeeld autisme. Hieronder een samenvatting van mijn zoektocht naar fidget toys die mij voor volwassenen ook geschikt lijken. De lijst is dus niet 100% volledig voor alle mogelijke fidget toys, maar geeft enkel mijn keus aan fidget toys voor volwassenen weer.Ā  Van vrijwel alle fidget toys zijn ook goedkopere varianten beschikbaar, maar ik ben voorstander van het origineel.Ā Ik heb daarom zoveel mogelijk gezocht naar de originele producten.

DeĀ fidget spinnerĀ staat bewust niet in onderstaande lijst omdat ik deze eigenlijk niet zo geschikt vind voor volwassenen. Ik zie mezelf in ieder geval niet op mijn werk zitten met een fidget spinner ;-).
Advertentie

Het overzicht

Als je onderstaande tabs (‘lees meer’) niet open kunt klikken, probeer dan een andere webbrowser (Chrome of Internet Explorer).

Onderstaande afbeeldingen zijn niet mijn eigendom, deze komen van de website van de winkels waar de producten te koop zijn. Links die bij het product vermeld staan gaan ook naar deze websites.

Advertentie

Andere opties

Tenslotte bij deze nog een aantal andere fidget toys die wel kunnen helpen bij jouw fidget-behoefte, maar die mogelijk storend zijn voor je omgeving…. šŸ˜‰

2 Comments

 1. Lieve Linda,

  Een 25 jarige ADHDer hier die nogal moeite had met het vinden van de juiste (web)winkels voor goede fidget toys. Daarom was ik onwijs blij toen ik deze pagina vond! Super nuttige informatie! Alleen bleek toevallig dat sommige links onder “hier te koop” leiden naar een product dat “niet leverbaar” is, zoals de “think ink pen” en “metalen fidget toys”, mogelijk ook nog anderen. Deze twee heb ik echter daarna wel teruggevonden bij de zelfde webwinkel onder “Fidget pen” en “Fidget Toy –
  Friemelspeelgoed – Friemel sleutelhanger”. Mogelijk is het handig om deze links aan te passen, zodat ze weer goed te vinden zijn. Hopelijk heb je hier iets aan!

  Liefs

  Michelle
  1. Beste Michelle,

   Bedankt voor je leuke reactie en je tips šŸ™‚
   Zoals bovenaan op de pagina aangegeven heb ik een overzicht van alle fidget toys op een andere pagina welke ik up to date probeer te houden, waardoor de informatie (met name de links) op deze pagina dus verouderd kunnen zijn.
   Echter, ik zal zeker even naar de links gaan kijken, zodat ze ook op deze pagina weer up to date zijn.
   Helaas heb ik het nu even iets te druk, maar ik hoop er in de kerstvakantie tijd voor te hebben.

   Groetjes Linda

   Linda

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

negen + zeventien =