Fidget toys voor volwassenen, deel 1

Eerst even dit...

EenĀ overzicht van alle fidget toys die in onderstaand artikel genoemd worden, met een aanvulling hierop, is te vinden op een andere pagina. Deze andere pagina, die je hier kunt vinden, probeer ik up to date te houden. Onderstaande informatie (met name de links) kan dus verouderd zijn.

Aanleiding

Een tijdje geleden had ik overleg met een aantal collega’s van mijn wijkteam. Het ging over een kind met ADHD en autisme en het profijt dat hij had bij het gebruik van fidget toys/ friemelspeelgoed. Mijn collega gooide me een Tangle toe en de rest van de vergadering heb ik het ding niet meer losgelaten šŸ˜‰
Al spelende met de Tangle merkte ik dat ik me beter kon concentreren op het gesprek.Ā Ik heb er meteen een voor mezelf besteld, maar die ligt al een poosje werkloos in een lade…. De reden hiervoor is waarschijnlijk dat ik deze thuis minder nodig heb dan op mijn werk. Een mogelijke extra reden kan zijn dat het niet zo ‘volwassen’ oogt om met een Tangle te zitten spelen. Daarom ben ik gaan kijken naar alternatieven. Resultaat was een wirwar aan verschillende mogelijkheden. Reden voor mij om maar weer eens een overzichtje te maken šŸ˜€

Eerst even een algemene uitleg over fidget toys/ friemelspeelgoed

Een Tangle is een fidget toy. Maar wat is een fidget toy (ook wel fidget widget genoemd) nou eigenlijk?

Bij het woord fidget denkt iedereen tegenwoordig meteen aan deĀ fidget spinner. Maar het is veel meer dan dat.Ā Google TranslateĀ geeft mij als vertaling voor fidget o.a. friemelen, drukte of onrust. De definitie van fidget is volgens Google Translate het maken van snelle, kleine bewegingen (met name van de handen en voeten) veroorzaakt door zenuwachtigheid, nervositeit of ongeduld.
Oke, vrij vertaald is een fidget toy dus speelgoed om mee te friemelen: friemel-speelgoed. Het is een manier om te voldoen aan de fidget-behoefte die mensen kunnen hebben.

Over het algemeen hebben alle fidget toys dezelfde doelen, zoals:
 • verminderen van spanning en stress
 • verbeteren van de concentratie en focus
 • betere verwerking van informatie
 • bewegingsonrust verminderen of juist helpen om alert te blijven
 • verbeteren van de fijne motoriek

Een zoektocht op Google levert allerlei verschillende soorten fidget toys op. Grotendeels op websites gericht op kinderen met bijvoorbeeld autisme. Hieronder een samenvatting van mijn zoektocht naar fidget toys die mij voor volwassenen ook geschikt lijken. De lijst is dus niet 100% volledig voor alle mogelijke fidget toys, maar geeft enkel mijn keus aan fidget toys voor volwassenen weer.Ā  Van vrijwel alle fidget toys zijn ook goedkopere varianten beschikbaar, maar ik ben voorstander van het origineel.Ā Ik heb daarom zoveel mogelijk gezocht naar de originele producten.

DeĀ fidget spinnerĀ staat bewust niet in onderstaande lijst omdat ik deze eigenlijk niet zo geschikt vind voor volwassenen. Ik zie mezelf in ieder geval niet op mijn werk zitten met een fidget spinner ;-).
Advertentie

Het overzicht

Als je onderstaande tabs (‘lees meer’) niet open kunt klikken, probeer dan een andere webbrowser (Chrome of Internet Explorer).

Onderstaande afbeeldingen zijn niet mijn eigendom, deze komen van de website van de winkels waar de producten te koop zijn. Links die bij het product vermeld staan gaan ook naar deze websites.

De Tangle (letterlijk vertaald: wirwar) is al wat langer bekend. Hij bestaat uit een reeks aaneengesloten rond gevormde schakels die je op elke verbinding kunt draaien. Je kunt de Tangle ook uit elkaar halen.

Er zijn verschillende varianten, waarbij er verschil zit in het gebruikte materiaal. Een schakel kan bijvoorbeeld glad en hard zijn, of juist geribbeld en zacht. Dit zorgt voor verschillende tactiele prikkels. Wat ik prettig vind aan de Tangle is dat je deze (in tegenstelling tot de Fidget Cube) helemaal door je handen heen kunt halen en er vlot mee kunt draaien. Dat werkt voor mij in ieder geval om mijn bewegingsonrust te verminderen.

De Fidget Cube/ Friemelkubus is een 3,3cm grote kubus met zes unieke kanten, die op verschillende manieren in kunnen spelen op je fidget-behoefte. Hij heeft bijvoorbeeld een knopje, balletje en een draaischijfje.
Klik hier voor mijn uitgebreide review van de Fidget Cube. De originele Zuru Fidget Cube (ofwel friemelkubus) is ontworpen door Antsy Labs na een zeer succesvolle crowdfunding-actie opĀ Kickstarter.Ā De Cube staat een stuk stijlvoller op je bureau dan bijvoorbeeld een Tangle. De Fidget Cube is in verschillende kleuren te koop. Antsy Labs heeft ook een siliconen omhulsel (deĀ ‘Prism’) speciaal voor de Fidget Cube ontwikkeld, welke voor zover ik kan vinden nog niet in Nederland te koop is. Uit mijn zoektocht heb ik begrepen dat er een groot verschil zit in de kwaliteit van de originele Fidget Cube ten opzichte van de (meestal goedkopere) nagemaakte varianten die je online kunt kopen. Ikzelf heb bijĀ bol.comĀ de officiĆ«le variant aangeschaft (natuurlijk in het roze šŸ˜€ ).Ā 
De Think Ink Pen is een buigbare pen met zes neodymium kogelmagneten. Deze kunnen op verschillende plekken los- of vastgemaakt worden. Hierdoor is de gehele pen te gebruiken als fidget toy.
Omdat dit een combinatie is van een pen, gadget en een fidget toy lijkt me dit zeer zeker een volwassen fidget toy welke het proberen waard is. Er zijn in Nederland verschillende varianten te koop, maar als het goed is kun je via onderstaande link de officiƫle pen van ThinkInk kopen.
De Polar Pen bestaat uit 13 neodymium magneten, waardoor deze ingekort kan worden. Je kunt de magneten gebruiken om mee te spelen. Ook deze pen is dus in zijn geheel als fidget toy te gebruiken.
De Polar Pen werd eigenlijk ontworpen voor de verschillende penlengtes die mogelijk zijn door de losse magneten, waardoor het ‘unieke schrijfervaringen’ zou geven. Pas na het ontvangen van de eerste prototypes beseften de ontwikkelaars dat de pen veel meer toepassingen had.Ā  Net als de ThinkInkPen lijkt mij ook de Polar Pen zeer zeker een volwassen fidget toy die het proberen waard is vanwege dezelfde combinatie van een pen, gadget en een fidget toy. Er is ook eenĀ navullingĀ te koop.
De Moondrop bootst de zwaartekracht op de maan na. Het bestaat uit een staafje met een ‘anti-zwaartekracht-glijder’ (de slider). Je kunt deze slider heen en weer schuiven, maar je kunt ook de hele staaf flippen en draaien in je handen.
Net als de Fidget Cube is ook de Moondrop ontstaan na een crowdfunding-actie opĀ Kickstarter.Ā 
De Moondrop is mijns inziens een zeer volwassen fidget toy omdat het eruit ziet als een gadget als deze op je bureau staat. Ik heb niet kunnen vinden of je de originele Moondrop ook buiten Kickstarter kunt verkrijgen. Een variant is te verkrijgen via onderstaande link.
De ThinketĀ® is een metalen ā€˜sliderā€™ in een buis (de ā€˜handleā€™) die samen gehouden wordt door een sterke magneet. Je kunt op deze staaf drukken, net als op een pen, maar dit maakt geen klikkend geluid zodat je in stilte kunt ‘friemelen’.
Ook de ThinketĀ® van Mindspan Labs is ontstaan na een succesvolle crowdfunding-actie opĀ Kickstarter. De ThinketĀ® is gebaseerd op de voortdurende behoefte die iemand met een grote fidget-behoefte kan hebben om ergens mee te klikken (zoals het klikken met je pen).De ThinketĀ is, voor zover ik weet, alleen te verkrijgen op de website van Mindspan Labs.
De Spinner Ring is ontworpen doorĀ StimTasticĀ en bestaat uit twee delen, welke om elkaar heen kunnen draaien.
De ring van Stimtastic is in Nederland viaĀ deze linkĀ te koop. Een herenvariant (niet van StimTastic) is via onderstaande knopĀ te koop.
Hoewel de Spinner Ring ontworpen is als een Stim Toy (stimming staat voor de repeterende bewegingen die vaak voorkomen bij mensen met autisme) denk ik dat de Spinner Ring zeker het proberen waard is als fidget toy omdat deze er gewoon als een volwassen sieraad uit ziet, maar wel kan voldoen aan je fidget-behoefte.Ā 

De Concentric Circles Necklace is een ketting die bestaat uit een aantal kralen die los van elkaar kunnen draaien.

Hoewel de ketting ontworpen is als een Stim Toy (stimming staat voor de repeterende bewegingen die vaak voorkomen bij mensen met autisme) denk ik dat deze zeker het proberen waard is als fidget toy omdat deze er gewoon als een volwassen sieraad uit ziet, maar wel kan voldoen aan je fidget-behoefte.
DeĀ Gear RingĀ®Ā van Kinekt Design is een ring gemaakt van mat roestvrij staal. In de ring bevinden zich tandwieltjes die je rond kunt draaien in de buitenrand.
ZieĀ dit filmpjeĀ om te zien hoe de ring precies werkt. Net als de Spinner Ring zien ook de Gear RingĀ® en Gear NecklaceĀ® er uit als een volwassen sieraad (met een industriĆ«le look). Ze zijn voor zover ik weet alleen te verkrijgen op de website van Kinekt Design. Ik zou willen zeggen dat ze het proberen waard zijn, maar ze zijn niet goedkoop….. šŸ˜‰
DeĀ Gear NecklaceĀ®Ā  is eenĀ geborsteld roestvrij stalenĀ hanger. Hierin bevinden zich drie tandwieltjes, die je kunt bewegen door de ketting erdoor te trekken.

Net als de Spinner Ring zien ook de Gear RingĀ® en Gear NecklaceĀ® er uit als een volwassen sieraad (met een industriĆ«le look). Ze zijn voor zover ik weet alleen te verkrijgen op de website van Kinekt Design. Ik zou willen zeggen dat ze het proberen waard zijn, maar ze zijn niet goedkoop….. šŸ˜‰

De orbit spinner bestaat uit een chroomstalen schijf (orbit) en een chroomstaalballetje. Je kunt de stalen bal aan de zijkant van de schijf zetten en de magneet houdt de bal op zijn plaats terwijl je hem rond de schijf beweegt.

Je kunt de orbit spinner in verschillende kleuren verkrijgen via onderstaande knop.

OSM staat voor ‘Object for Spatial Manipulation’. Elke OSM is gemaakt van zes identieke schijven die uit elkaar kunnen. Hierdoor is het ook mogelijk om meerdere sets te gebruiken om langere kettingen en cirkels te maken.Ā 

Je kunt de OSM in verschillende kleuren verkrijgen via onderstaande knop.

Een variant op de Fidget Cube is de Spinner Cube. Een kubus met daarin een draaiend deel. In sommige versies kan dit deel eraf om het als tolletje te gebruiken.

Niet de originele versie denk ik, maar te koop via onderstaande knop.

De Infinity Cube bestaat uit 8 kubussen die met elkaar verbonden zitten. Je kunt ze daardoor verschillende kanten op bewegen.Ā 

De officiƫle versie, die net als vele andere Fidget Toys ontstaan is door een crowdfunding-actie op Kickstarter, is in Nederland voor zover ik weet niet te koop. Maar een andere variant is te koop via bol.com of DealeXtreme.com.

De Begleri, welke ontstaan is in Griekenland als afgeleide van de rozenkrans (zorgen-kralen), bestaat uit een koord of ketting met een of meer kralen aan beide kanten. Hierdoor kun je ze bijvoorbeeld om je vingers heen draaien.

Een aangepaste versie is de Thumb Chucks, maar persoonlijk vind ik de Begleri zelf een stuk volwassener. Dit omdat de Thumb Chucks veelal kleurrijk en soms verlicht zijn, terwijl de Begleri bestaat uit stijlvollere materialen.
Fidgetland heeft een aantal kleine metalen Fidget Toys ontwikkeld, gemaakt van twee ringen en schakels van een fietsketting. Ze hebben allemaal een andere naam en variƫren in gewicht, maat en toegevoegde materialen.

De Stephie heeft een siliconen bandje rondom de schakels, waardoor deze stiller is, maar wel stroever beweegt. Bij de Ninny zijn vier siliconen ringen ingebouwd in elke centrale schakel, waardoor ze goed rollen.Ā De Rizzle is wat zwaarder en is volledig van metaal, waardoor deze mogelijk minder stil is.
Het was lastig om deze metalen fidgets in een Nederlandse webwinkel te vinden, mogelijk omdat er verschillende benamingen voor gebruikt worden zoals: Flippy Chain, Chain Link Fidget en Metal Finger Fidget. Ik vond een set te koop via onderstaande link, maar dit is waarschijnlijk niet die van Fidgetland. Er zijn overigens ook mensen die ze zelf maken.

De Mƶbii van Steel Lynx is een kleine, lichtgewicht fidget toy. De samengevoegde ringen kunnen roteren.Ā 

Omdat de Mƶbii maar 2,5cm groot is past hij gemakkelijk onopvallend in je broekzak.
De Mƶbii is te koop via onderstaande knop in verschillende kleuren.

De Roller Chain bestaat uit zes schakels met siliconen banden ertussen. Deze kun je om je vingers heen rollen.

Er zijn verschillende versies te koop, waaronder andere maten en kleuren.

Met deze set van magneetjes kun je allerlei verschillende figuren maken.Ā 
Deze set stond eigenlijk hieronder, bij de fidget toys die mogelijk storend kunnen zijn voor je omgeving. Echter heb ik van een lezer begrepen dat het niet storend is als een ander hiermee speelt. Hier te koop met vierkante magneetjes. Hier te koop met ronde magneetjes. Hier te koop met gekleurde magneetjes.

Een 12-zijdige Fidget Cube/ Friemelkubus, ook voorzien van allerlei knopjes.

Ik heb nog niet kunnen ontdekken wie deze officieel ontwikkeld heeft, maar hij is via onderstaande knop te koop.

Advertentie

Andere opties

Tenslotte bij deze nog een aantal andere fidget toys die wel kunnen helpen bij jouw fidget-behoefte, maar die mogelijk storend zijn voor je omgeving…. šŸ˜‰

Twee verzwaarde ballen die je in je hand om elkaar heen kunt draaien.

Ze staan in de lijst met overige opties, omdat ze meestal geluid maken.

Een houten stokje, geĆÆnspireerd door een oud Japans vaardigheidsspel.Ā 

De Twiddle bestaat uit 175, verwisselbare stukjes welke je kunt vormen, kneden, uit elkaar kunt halen of juist aan elkaar kunt klikken in oneindig veel manieren.Ā 

2 Comments

 1. Lieve Linda,

  Een 25 jarige ADHDer hier die nogal moeite had met het vinden van de juiste (web)winkels voor goede fidget toys. Daarom was ik onwijs blij toen ik deze pagina vond! Super nuttige informatie! Alleen bleek toevallig dat sommige links onder “hier te koop” leiden naar een product dat “niet leverbaar” is, zoals de “think ink pen” en “metalen fidget toys”, mogelijk ook nog anderen. Deze twee heb ik echter daarna wel teruggevonden bij de zelfde webwinkel onder “Fidget pen” en “Fidget Toy –
  Friemelspeelgoed – Friemel sleutelhanger”. Mogelijk is het handig om deze links aan te passen, zodat ze weer goed te vinden zijn. Hopelijk heb je hier iets aan!

  Liefs

  Michelle
  1. Beste Michelle,

   Bedankt voor je leuke reactie en je tips šŸ™‚
   Zoals bovenaan op de pagina aangegeven heb ik een overzicht van alle fidget toys op een andere pagina welke ik up to date probeer te houden, waardoor de informatie (met name de links) op deze pagina dus verouderd kunnen zijn.
   Echter, ik zal zeker even naar de links gaan kijken, zodat ze ook op deze pagina weer up to date zijn.
   Helaas heb ik het nu even iets te druk, maar ik hoop er in de kerstvakantie tijd voor te hebben.

   Groetjes Linda

   Linda

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

vier × 4 =