Fidget toys (friemel-speelgoed) voor volwassenen

Een tijdje geleden had ik overleg met een aantal collega’s van mijn wijkteam. Het ging over een kind met ADHD en autisme en het profijt dat hij had bij het gebruik van fidget toys/ friemelspeelgoed. Mijn collega gooide me een Tangle toe en de rest van de vergadering heb ik het ding niet meer losgelaten 😉
Al spelende met de Tangle merkte ik dat ik me beter kon concentreren op het gesprek.
Ik heb er meteen een voor mezelf besteld, maar die ligt al een poosje werkloos in een lade…. De reden hiervoor is waarschijnlijk dat ik deze thuis minder nodig heb dan op mijn werk. Een mogelijke extra reden kan zijn dat het niet zo ‘volwassen’ oogt om met een Tangle te zitten spelen. Daarom ben ik gaan kijken naar alternatieven. Resultaat was een wirwar aan verschillende mogelijkheden. Reden voor mij om maar weer eens een overzichtje te maken 😀

Meteen naar het overzicht van fidget toys? Klik dan hier.

Eerst even een algemene uitleg over fidget toys/ friemelspeelgoed

Een Tangle is een fidget toy. Maar wat is een fidget toy (ook wel fidget widget genoemd) nou eigenlijk?
Bij het woord fidget denkt iedereen tegenwoordig meteen aan de fidget spinner. Maar het is veel meer dan dat. Google Translate geeft mij als vertaling voor fidget o.a. friemelen, drukte of onrust. De definitie van fidget is volgens Google Translate het maken van snelle, kleine bewegingen (met name van de handen en voeten) veroorzaakt door zenuwachtigheid, nervositeit of ongeduld.
Oke, vrij vertaald is een fidget toy dus speelgoed om mee te friemelen: friemel-speelgoed. Het is een manier om te voldoen aan de fidget-behoefte die mensen kunnen hebben.

Over het algemeen hebben alle fidget toys dezelfde doelen, zoals:

  • verminderen van spanning en stress
  • verbeteren van de concentratie en focus
  • betere verwerking van informatie
  • bewegingsonrust verminderen of juist helpen om alert te blijven
  • verbeteren van de fijne motoriek

Een zoektocht op Google levert allerlei verschillende soorten fidget toys op. Grotendeels op websites gericht op kinderen met bijvoorbeeld autisme. Hieronder een samenvatting van mijn zoektocht naar fidget toys die mij voor volwassenen ook geschikt lijken. De lijst is dus niet 100% volledig voor alle mogelijke fidget toys, maar geeft enkel mijn keus aan fidget toys voor volwassenen weer.  Van vrijwel alle fidget toys zijn ook goedkopere varianten beschikbaar, maar ik ben voorstander van het origineel. Ik heb daarom zoveel mogelijk gezocht naar de originele producten.

AdvertentieIn dit artikel bevinden zich gesponsorde links (affiliate links). Als je op zo’n link klikt en een product aanschaft, krijg ik hiervoor een kleine vergoeding. Voor jou zijn hier geen extra kosten aan verbonden, maar voor mij geeft het de mogelijkheid om dit soort artikelen te kunnen blijven schrijven. 

Het overzicht

Voor een betere weergave van onderstaand overzicht op je mobiele telefoon kun je deze het beste horizontaal houden.Tangle via bol.com
Tangle

De Tangle (letterlijk vertaald: wirwar) is al wat langer bekend en je kunt deze onder andere kopen via deze link. Hij bestaat uit een reeks aaneengesloten rond gevormde schakels die je op elke verbinding kunt draaien. Er zijn verschillende varianten, waarbij er verschil zit in het gebruikte materiaal. Een schakel kan bijvoorbeeld glad en hard zijn, of juist geribbeld en zacht. Dit zorgt voor verschillende tactiele prikkels. Wat ik prettig vind aan de Tangle is dat je deze (in tegenstelling tot de Fidget Cube die ik hieronder beschrijf) helemaal door je handen kunt halen en er vlot mee kan draaien. Dat werkt voor mij in ieder geval om mijn bewegingsonrust te verminderen.


Fidget Cube via bol.com


12 zijdige fidget cube via bol.com
Fidget Cube

De originele Zuru Fidget Cube is ontworpen door Antsy Labs na een zeer succesvolle crowdfunding-actie op Kickstarter. Het bijzondere aan deze 3,3cm grote kubus is dat deze zes unieke kanten heeft, die op verschillende manieren in kunnen spelen op je fidget-behoefte. Zo heeft deze kubus altijd wel een zijde die bij jou past. De Cube staat bovendien een stuk stijlvoller op je bureau dan bijvoorbeeld een Tangle.
De Fidget Cube (ofwel friemelkubus) is in verschillende kleuren te koop, onder andere via deze link. Antsy Labs heeft ook een siliconen omhulsel (de 'Prism') speciaal voor de Fidget Cube ontwikkeld, welke voor zover ik vinden nog niet in Nederland te koop is.
Uit mijn zoektocht heb ik begrepen dat er een groot verschil zit in de kwaliteit van de originele Fidget Cube ten opzichte van de (meestal goedkopere) nagemaakte varianten die je online kunt kopen.
Ikzelf heb bij Bol.com de officiële variant aangeschaft (natuurlijk in het roze 😀 ). Of het voor mij helpend is, is nog te vroeg om te zeggen. Wel valt het me op dat er een aantal knopjes opzitten die iets of wat geluid maken, waardoor het mij uit mijn concentratie haalt (of zelfs irriteert) als iemand in mijn omgeving hem gebruikt. Dus als je jezelf niet goed kunt concentreren, geef je Cube dan vooral niet aan je vriend als die naast je zit 😉
Er bestaat overigens ook een 12-zijdige Fidget Cube. Ik heb nog niet kunnen ontdekken wie deze officieel ontwikkeld heeft, maar hij is via deze link te koop.


Thinkinkpen van Bol.com
Think Ink Pen

De Think Ink Pen is een buigbare pen met zes neodymium kogelmagneten. Deze kunnen op verschillende plekken los- of vastgemaakt worden. Hierdoor is de gehele pen te gebruiken als fidget toy. Er zijn in Nederland verschillende varianten te koop, maar als het goed is kun je via deze link de officiële pen van ThinkInk kopen. Omdat dit een combinatie is van een pen, gadget en een fidget toy lijkt me dit zeer zeker een volwassen fidget toy welke het proberen waard is.
PolarPen via bol.comPolar Pen

De Polar Pen bestaat uit 13 neodymium magneten. Hij werd eigenlijk ontworpen voor de verschillende penlengtes die mogelijk zijn door de losse magneten, waardoor het 'unieke schrijfervaringen' zou geven. Pas na het ontvangen van de eerste prototypes beseften de ontwikkelaars dat de pen veel meer toepassingen had. Net als de ThinkInkPen lijkt mij ook de Polar Pen zeer zeker een volwassen fidget toy die het proberen waard is vanwege dezelfde combinatie van een pen, gadget en een fidget toy.
De Polar Pen is verkrijgbaar via deze link in de kleur zilver en via deze link in het zwart. Er is ook een navulling te koop.


Moondrop van Amazon
Moondrop

Net als de Fidget Cube is ook de Moondrop ontstaan na een crowdfunding-actie op Kickstarter. De Moondrop bootst de zwaartekracht op de maan na. Het bestaat uit een staafje met een 'anti-zwaartekracht-glijder' (de slider). Je kunt deze slider heen en weer schuiven, maar je kunt ook de hele staaf flippen en draaien in je handen. De Moondrop is mijns inziens een zeer volwassen fidget toy omdat het eruit ziet als een gadget als deze op je bureau staat. Ik heb niet kunnen vinden of je de originele Moondrop ook buiten Kickstarter kunt verkrijgen. Maar een variant is te verkrijgen via deze link.
Spinner Ring van Stimtastic
Necklace van Stimtastic
Spinner Ring en Concentric Circles Necklace

De Spinner Ring is ontworpen door StimTastic en bestaat uit twee delen. De buitenste ring kan om de binnenste ring heen draaien.
De ring van Stimtastic is in Nederland via deze link te koop. Een herenvariant (niet van StimTastic) is via deze link te koop.
Hoewel de Spinner Ring ontworpen is als een Stim Toy (stimming staat voor de repeterende bewegingen die vaak voorkomen bij mensen met autisme) denk ik dat de Spinner Ring zeker het proberen waard is als fidget toy omdat deze er gewoon als een volwassen sieraad uit ziet, maar wel kan voldoen aan je fidget-behoefte. Hetzelfde geldt voor de 'Concentric Circles Necklace' en andere kettingen, ontworpen door StimTastic. De Concentric Circles Necklace is een ketting die bestaat uit een aantal kralen die los van elkaar kunnen draaien.


Gear Ring van Kinekt DesignGear Necklace van Kinekt Design
Gear Ring® en Gear Necklace®

De Gear Ring® van Kinekt Design is een ring gemaakt van mat roestvrij staal. In de ring bevinden zich tandwieltjes die je rond kunt draaien in de buitenrand (zie hier hoe dat precies werkt).
De Gear Necklace® is gemaakt van geborsteld roestvrij staal. In de lichtgewicht hartvormige hanger bevinden zich drie beweegbare tandwieltjes. Deze kun je bewegen door de hanger door de ketting te trekken.
Net als de Spinner Ring zien ook de Gear Ring® en Gear Necklace® er uit als een volwassen sieraad (met een industriële look). Ze zijn voor zover ik weet alleen te verkrijgen op de website van Kinekt Design. Ik zou willen zeggen dat ze het proberen waard zijn, maar ze zijn niet goedkoop..... 😉


Thinket
Thinket®

Ook de Thinket® van Mindspan Labs is ontstaan na een succesvolle crowdfunding-actie op Kickstarter. De Thinket® is gebaseerd op de voortdurende behoefte die iemand met een grote fidget-behoefte kan hebben om ergens mee te klikken (zoals het klikken met je pen). De Thinket® is een metalen staaf (de ‘slider’) in een buis (de ‘handle’) die samen gehouden wordt door een sterke magneet. Je kunt op deze staaf drukken, net als op een pen. Dit maakt echter geen klikkend geluid zodat je omgeving er geen last van heeft 🙂 De Thinket® is voor zover ik weet alleen te verkrijgen op de website van Mindspan Labs.
Magnetische orbit spinner

Deze fidget toy bestaat uit een chroomstalen schijf (orbit) en een chroomstaalballetje. Je kunt de stalen bal aan de zijkant van de schijf zetten en de magneet houdt de bal op zijn plaats terwijl je hem rond de schijf beweegt. Je kunt deze in verschillende kleuren verkrijgen via deze link.
Roller Chain

De Roller Chain bestaat uit zes schakels met siliconen banden ertussen. Deze kun je om je vingers heen rollen.
Te koop via deze link.
Infinity Cube via bol.comInfinity Cube

De Infinity Cube bestaat uit 8 kubussen die met elkaar verbonden zitten. Je kunt ze daardoor verschillende kanten op bewegen. De officiële versie, die net als vele andere Fidget Toys ontstaan is door een crowdfunding-actie op Kickstarter, is in Nederland voor zover ik weet niet te koop. Maar een andere variant is te koop via deze link.
Spinner Cube via bol.comSpinner Cube

Een variant op de Fidget Cube is de Spinner Cube. Een kubus met daarin een draaiend deel. Niet de originele versie denk ik, maar te koop via deze link.


Begleri

De Begleri, welke ontstaan is in Griekenland als afgeleide van de rozenkrans (zorgen-kralen), bestaat uit een koord of ketting met een of meer kralen aan beide kanten. Hierdoor kun je het bijvoorbeeld om je vingers heen draaien.
Een aangepaste versie is de Thumb Chucks, maar persoonlijk vind ik de Begleri zelf een stuk volwassener. Dit omdat de Thumb Chucks veelal kleurrijk en soms verlicht zijn, terwijl de Begleri bestaat uit stijlvollere materialen. Er zijn dus veel verschillende varianten, maar via deze link een voorbeeld van een variant die ik zelf stijlvol vind.
Möbii ofwel Fidget Ball

De Möbii van Steel Lynx is een kleine, lichtgewicht fidget toy. De samengevoegde ringen kunnen roteren. Omdat deze maar 2,5cm groot is past hij gemakkelijk onopvallend in je broekzak.
De Möbii is hier te koop in verschillende kleuren.


metalen fidget van bol.com
Metalen Fidget Toys

Fidgetland heeft een aantal kleine metalen Fidget Toys ontwikkeld, gemaakt van twee ringen en schakels van een fietsketting. Ze hebben allemaal een andere naam en variëren in gewicht, maat en toegevoegde materialen. De Stephie heeft bijvoorbeeld een siliconen bandje rondom de schakels, waardoor deze stiller is, maar wel stroever beweegt. Bij de Ninny zijn vier siliconen ringen ingebouwd in elke centrale schakel, waardoor ze goed rollen. De Rizzle is wat zwaarder en is volledig van metaal, waardoor deze mogelijk minder stil is.
Het was lastig om deze metalen fidgets in een Nederlandse webwinkel te vinden, mogelijk omdat er verschillende benamingen voor gebruikt worden zoals: Flippy Chain, Chain Link Fidget en Metal Finger Fidget. Ik vond een set te koop via deze link, maar dit zijn waarschijnlijk niet die van Fidgetland. Er zijn overigens ook mensen die ze zelf maken.
OSM van bol.comOSM Toy

OSM staat voor 'Object for Spatial Manipulation'. Elke OSM is gemaakt van zes identieke schijven die uit elkaar kunnen. Hierdoor is het ook mogelijk om meerdere sets te gebruiken om verschillende kettingen en cirkels te maken. De OSM is verkrijgbaar in verschillende kleuren via deze link.


Neocubes via bol.com
Magnetische Kubus of Neocubes


Deze stond eigenlijk hieronder, bij de fidget toys die mogelijk storend kunnen zijn voor je omgeving. Echter heb ik van een lezer begrepen dat het niet storend is als een ander hiermee speelt. Daarom is deze fidget toy 'gepromoveerd' ;-).
Met deze set van magneetjes kun je allerlei verschillende figuren maken.
Hier te koop met vierkante magneetjes.
Hier te koop met ronde magneetjes.

 

AdvertentieAndere opties

Tenslotte bij deze nog een aantal andere fidget toys die wel kunnen helpen bij jouw fidget-behoefte, maar die mogelijk storend zijn voor je omgeving…. 😉

Chinese ballen via bol.comChinese ballen/ Meridiaankogels

Twee verzwaarde ballen die je in je hand om elkaar heen kunt draaien. Deze mogen wat mij betreft niet ontbreken in deze lijst 🙂
Hier te koop.
Mega Twiddle via bol.comMega Twiddle

De Twiddle bestaat uit 175, verwisselbare stukjes welke je kan vormen, kneden, uit elkaar kunt halen of juist aan elkaar kunt klikken in oneindig veel manieren.
Hier te koop.
The Jammer via bol.com'The Jammer' Fidget Stick
Een houten stokje, geïnspireerd door een oud Japans vaardigheidsspel.
Hier te koop.

 

Deel deze pagina op:
Share

Ben jij de eerste die een reactie plaatst?

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*


*

code