Berekeningen eigen bijdrage GVS

Berekeningen eigen bijdrage GVS

Berekeningen eigen bijdrage GVS

Zie voor het verschil tussen de GVS eigen bijdrage en het eigen risico ook de uitleg in het vorige bericht.
Zie voor een uitleg over het preferentie- of voorkeursbeleid ook dit artikel.

Om goed in te kunnen schatten welk aanvullend pakket het beste bij jouw medicatie-gebruik past heb ik verschillende voorbeeldberekeningen gemaakt aan de hand van gegevens van de website medicijnkosten.nl.
Deze website rekent de afleverkosten niet mee, dus die zijn ook niet meegenomen in de berekeningen (de apotheek brengt deze kosten dus nog wel in rekening).

Ik ben in onderstaande berekeningen uitgegaan van een volledig gebruik van eigen risico voor medicatie en niet voor andere zorgkosten.


Met behulp van deze voorbeelden kun je je eigen berekeningen maken en inschatten welke vergoeding je nodig hebt. Ik vind het namelijk zonde om te zoeken naar een verzekering die 750 euro vergoedt, als je bijvoorbeeld maar een vergoedingsbehoefte hebt van 350 euro 😏. Zie ook de rekenhulp op dit blog, die je kan helpen om een goede keuze te maken.

Net als bij de rest van mijn blog zoek ik alles goed uit, maar de informatie blijft onder voorbehoud van fouten en/of wijzigingen. Genoemde bedragen zijn nog hetzelfde in 2018.


Om het verschil tussen het goedkoopste en het duurste medicijn te laten zien heb ik steeds twee voorbeelden per situatie uitgewerkt: één met methylfenidaat van Mylan (goedkoopste variant) en één met Concerta/ Ritalin (duurste variant). Houdt er rekening mee dat een verzekeraar je kan verplichten om de goedkoopste variant te nemen vanwege hun preferentie- of voorkeursbeleid.

Situatie 1: tweemaal 54 mg per dag

In deze situatie ben ik uitgegaan van het gebruik van twee langwerkende tabletten methylfenidaat van 54 mg per dag, ofwel dezelfde sterkte Concerta. De zorgverzekering vergoedt in principe voor beiden €506,27 uit het basispakket en rekent een GVS eigen bijdrage van €182,41 voor de methylfenidaat van Mylan en €687,30 voor Concerta. Met aftrek van het eigen risico van €385,00 (er vanuit gaande dat je geen andere kosten hebt die van het eigen risico af gaan) vergoedt de verzekering dus nog €121,27 uit het basispakket. In dit voorbeeld heb je in het aanvullende pakket van je zorgverzekering dus een vergoeding nodig van €182,41 per jaar voor de GVS eigen bijdrage van methylfenidaat van Mylan en €687,30 voor de GVS eigen bijdrage van Concerta.
Berekening 1

Situatie 2: eenmaal 54 mg en eenmaal 18 mg per dag

In deze situatie ben ik uitgegaan van het gebruik van één langwerkend tablet methylfenidaat van 54 mg en één langwerkend tablet methylfenidaat van 18 mg per dag, ofwel dezelfde sterkte Concerta. De zorgverzekering vergoedt in principe voor beiden €337,51 uit het basispakket en rekent een GVS eigen bijdrage van €280,24 voor de methylfenidaat van Mylan en €633,61 voor Concerta.
Doordat de kosten die vergoed worden lager liggen dan €385,00 blijft er in beide gevallen nog €47,49 over van het eigen risico.
In dit voorbeeld heb je in het aanvullende pakket van je zorgverzekering dus een vergoeding nodig van €280,24 per jaar voor de GVS eigen bijdrage van methylfenidaat van Mylan en €633,61 voor de GVS eigen bijdrage van Concerta.

Berekening 2

Situatie 3: eenmaal 54 mg en eenmaal 27 mg per dag

In deze situatie ben ik uitgegaan van het gebruik van één langwerkend tablet methylfenidaat van 54 mg en één langwerkend tablet methylfenidaat van 27 mg per dag, ofwel dezelfde sterkte Concerta. De zorgverzekering vergoedt in principe voor beiden €379,70 uit het basispakket en rekent een GVS eigen bijdrage van €380,82 voor de methylfenidaat van Mylan en €681,43 voor Concerta.
Doordat de kosten die vergoed worden lager liggen dan €385,00 blijft er in beide gevallen nog €5,30 over van het eigen risico.
In dit voorbeeld heb je in het aanvullende pakket van je zorgverzekering dus een vergoeding nodig van €380,82 per jaar voor de GVS eigen bijdrage van methylfenidaat van Mylan en €681,43 voor de GVS eigen bijdrage van Concerta.

Berekening 3

Situatie 4: eenmaal 27 mg en tweemaal 10 mg per dag

In deze situatie ben ik uitgegaan van het gebruik van één langwerkend tablet methylfenidaat van 27 mg en twee kortwerkende tabletten methylfenidaat van 10 mg per dag, ofwel dezelfde sterkte Concerta en Ritalin. De zorgverzekering vergoedt in principe €163,97 wanneer je de methylfenidaat van Mylan gebruikt en €220,20 wanneer je Ritalin gebruikt. Hier zie je dat de zorgverzekering volgens de website medicijnkosten.nl dus geen verschil maakt tussen de kortwerkende goedkope en de kortwerkende duurdere variant: er blijft een volledige vergoeding van de kortwerkende variant vanuit het basispakket (houdt er hierbij wel rekening mee dat dit per verzekeraar alsnog anders kan zijn vanwege hun preferentie- of voorkeursbeleid).

Doordat de kosten die vergoed worden lager liggen dan €385,00 blijft er nog €221,03 over van het eigen risico bij het gebruik van de methylfenidaat van Mylan en €164,80 bij gebruik van Ritalin.
In dit voorbeeld heb je in het aanvullende pakket van je zorgverzekering dus een vergoeding nodig van €289,61 per jaar voor de GVS eigen bijdrage van methylfenidaat van Mylan en €337,45 voor de GVS eigen bijdrage van Concerta.


Berekening 4
Advertentie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

16 − vijftien =