Lichttherapie om sneller wakker te worden?

Lichttherapie om sneller wakker te worden?

Lichttherapie om sneller wakker te worden?

 

Zoals op deze pagina beschreven heb ik, naast ADD, ook slaapproblemen. Eigenlijk weet ik niet beter dan dat deze er zijn. De afgelopen jaren kom ik hiervoor regelmatig bij een neuroloog van slaap-waakcentrum Kempenhaeghe. Helaas werkt alles wat ik tot nu toe geprobeerd heb niet goed of niet voldoende. Ik ben op dit moment op het punt dat ik zal moeten accepteren dat ik nooit heel goed zal gaan slapen.
Laatst adviseerde de neuroloog mij echter om een lichttherapie-lamp te proberen. Dit omdat ik ’s ochtends erg lang nodig heb om goed wakker te worden. Mogelijk zou deze lamp me kunnen helpen om mijn dag wat fitter te starten.

Elke ochtend een half uurtje gebruik maken van de lamp was het advies. Om te testen of dit iets voor mij zou zijn kreeg ik voor twee weken de Philips goLite Blu energy HF3320 op proef mee. Volgens de specificaties heeft “onafhankelijk klinisch onderzoek aangetoond dat het zomerse licht van een strakblauwe hemel onze stemming bepaalt en zorgt het ervoor dat ons lichaam zich actiever en energieker voelt. De lamp helpt tegen de winterblues en verhoogt je alertheid. Als je de goLITE-energielamp slechts 15 tot 45 minuten per dag gebruikt, voelt je zich de hele dag merkbaar beter en energieker.”

Naast beter wakker worden dus nog meer voordelen. Laten we dat dus maar eens gaan testen 😀
Ter informatie:
Bovenstaande lamp is nieuw niet meer te koop. Advies van Kempenhaeghe is in plaats hiervan nu het gebruik van de HF3420/01 of de HF3430/01

Advertentie
Update

Normaal gesproken zit ik soms wel een uur beneden op de bank nadat ik mijn ontbijt en kop thee al lang en breed op heb. Ik heb de lamp nu twee weken gebruikt tijdens het ontbijt. Netjes een half uur per keer zoals voorgeschreven. Ik blijf het lastig vinden om een duidelijk verschil te benoemen, maar ik merkte dat ik minder lang ‘doelloos’ beneden zat. Ik leek me ook energieker te voelen. Genoeg in ieder geval om op zoek te gaan naar een lamp om zelf aan te schaffen. En omdat ik nou eenmaal graag dingen vergelijk en overzichtelijk maak, heb ik dat bij deze zoektocht ook gedaan 😃.

Vergelijking

Onderstaande gegevens komen van de website van Philips zelf. De eerstgenoemde lamp is diegene die ik getest heb, maar die dus niet meer te koop is. De andere twee blauw-lichtlampen zijn de lampen die Kempenhaeghe adviseert. Daarnaast heb ik ter vergelijking nog een wit-lichtlamp geplaatst. Dit omdat er zowel therapielampen met blauw als met wit licht verkrijgbaar zijn. Ze hebben hetzelfde effect, maar het witte licht is intensiever dan het blauwe licht, waardoor de meeste mensen het blauwe licht prettiger voor hun ogen vinden. Ik heb persoonlijk geen ervaring met wit licht, dus ik kan daar helaas geen uitspraak over doen. Ik denk dat dit een persoonlijke voorkeur betreft.

Voor een betere weergave op een mobiele telefoon kun je het beste de telefoon horizontaal houden.

Zie voor een review van de lamp die ik uiteindelijk gekozen heb mijn artikel hierover.

Philips HF3320/01Philips HF3420/01Philips HF3430/01Philips HF3419/02
Afmeting14x14x2,5cm 14,3x14,3x3,5cm 14,3x14,3x3,5 m 29,4x37,6x4,1cm
TimerInstelbaar op 15, 30, 45 of 60 min. en schakelt dan uit. Nee Geeft de behandeltijd weer, welke oploopt per 10 min. Geeft de behandeltijd weer, welke oploopt per 10 min.
In te stellen intensiteitsniveaus3 niveaus3 niveaus5 niveaus5 niveaus
Snoerloos te gebruikenNeeNeeJaNee
Lengte snoer150 cm180 cm180 cm210 cm
Type lampenLEDLEDLEDLED
Soort licht100% UV vrij
blauw licht
100% UV vrij
blauw licht
100% UV vrij
blauw licht
100% UV vrij
wit licht
Lichtintensiteits-geheugenNeeNeeJaJa
PrijsNiet meer (nieuw) te koop

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

5 − 5 =